Sarıcakaya

Sarıcakaya Eskişehir’in Kuzeyin’de Sündiken Dağları arkasında Sakarya Nehri kenarında yer almaktadır.Deniz Seviyesine göre 140m gibi bir konumda olmasından dolayı Mikroklima iklim özelliği gösterir bisikletçiler için harika bir ilçemizdir.Sarıcakaya’da Esbike’a ait kamp eğitim merkezimiz mevcuttur.

Zorluk4
Macera4
Manzara5

Not:Yanınıza su ve enerji getiren gıda, meyve alabilirsiniz.Hava şartlarına göre giysi seçimi yapınız kondisyon gerektiren bir parkurdur.

Tip Dağ / Yol BisikletiTırmanış 621
Zorluk 4İniş 1197
Süre 1:46:00En Alçak Nokta 205
Uzunluk 42 kmEn Yüksek Nokta 1288

İndirmeler

Gpx Harita İndir

SARICAKAYA TANITIM

Sarıcakaya, Eskişehir ilinin bir ilçesidir. Osmanlı döneminde İzmit Sancağının Göynük Kazasına bağlı iken, daha sonra 1884 yılında Söğüt’e bağlanmıştır.

Sarıcakaya ilçesi, doğudan Ankara, batıda Mihalgazi,kuzeyde Bolu, kuzey batıda Bilecik, güneyde ise Merkez İlçe ile çevrilidir. 1958 yılında ilçe olmuştur.

Nüfusu: 5.353 (31/12/2011) İlçe halkının en önemli geçim kaynağı sebze ve meyve üretimidir. Seracılık ve ipek böceği yetiştiriciliği de yaygındır. Ayrıca Kuşkonmaz bitkisi üretimi.Ve çilek seralarıdır son günlerde gözde olmuştur.

İlçe merkezinin 13 km. doğusundaki Laçin Köyü’nde maden suyu kaynakları bulunmaktadır. Sakarya Nehri boyunca düzenli yerleşim 1460 yıllarına kadar uzanır. İlçe merkezindeki bu günkü Sarıkaya ve Camikebir mahallelerinin birleşmesiyle bugünkü Sarıcakaya ilçesi oluşmuştur.

Yöre insanın ekonomik etkinliklerinin başında, sebze ve meyve üretimi gelmektedir. Ayrıca, seracılık ve ipek böceği yetiştiriciliği de yaygın olarak sürdürülmektedir.

Özellikle, iklim, mikro klima özellikleri gösterdiğinde, yörede, sebze üretimi yaygın ve önemli düzeydedir.

Yani, nispeten Akdeniz iklimi özellikleri egemen oluyor. İkinci derecede ise, meyvecilik yaygındır.

Özellikle: domates, kavun, patlıcan, biber ve çilek üretilmektedir. Sonuç olarak, bu Akdeniz iklimi özellikleri, burayı hem Eskişehir yöresinden iklim olarak ayırmakta, hem de yılda 3-4 kez ürün alınabilir.

Eskişehir “süs taşı” ve “mavi altın” olarak bilinen Kalsedon madeni bakımından da çok zengindir. Eskişehir’in ve yöresinde özellikle Sakarya Nehri’nin oluşturduğu Sakarya Vadisi ve çevresinde kalsedon, süt opal, dentiritli opal, krisopras, japer, yeşil opal, agat ve benzeri süs taşları bol miktarda bulunmaktadır. Sarıcakaya, Seyitgazi ve Bolu sınırında mavi kalsedon, Sarıcakaya ilçesinde mor kalsedon ile pembe kalsedon, bantlı kalsedon ve gröna taşı bulunmaktadır.

Eskişehir’de en çok Mayıslar köyündeki Mayıslar Dağı’ndan çıkarılmaktadır. Dozer yardımı ile kazılan ocaktan çıkarılan kalsedon taşı, işçiler tarafından toprağın içinden toplanıp kalitesine göre ambarlanmaktadır. Ardından işlenmek üzere Uzak Doğu’ya gönderilmektedir.

Huzur verici mavi rengiyle tanınan bir taştır. Tansiyon düzenleyici etkisi çok meşhurdur. Eski kültürlerde kalsedonun ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her kalsedon çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir.

Rakım: 297 m Alan: 375 km²

GEZİLECEK YERLER

En büyük özelliği: şifalı olduğu söylenen Laçin maden suyudur. Buraya yolunuz düşerse, bu maden suyunun kaynağını ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca Bey Yayla Düdeni ,göleti gezilecek yerler arasındadır.(Mağranın bir ucu Eskişehir diğer ucu Bolu sınırına çıkmaktadır.)

Sarıcakaya’nın mahallelerini bir günde gezebileceğiniz bir güzergahtadır.Tarım alanları ve ürün çeşitliliği ile tandır ekmek kokuları ile bu mahalleleri gezmenizi öneriririz.

Bozaniç kayalıkları Sarıcakaya ve çevresinden gözüken görkemli bir dağdır. Eskiden kalma kale kalıntıları bulunmaktadır.Tarihi olarak değerlendirilebilir.

Kamp yapmak isteyenler Sarıcakaya’da #esdagbungolov tercih edebilir.Önceden rezervasyon yapmanız gerekmektedir.Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.

Gece yıldızlar ve Sakarya Nehrinin sesi eşliğinde gece dahi öten kuşları dinleyerek uyumak size iyi gelecek.

Son olarak bölgede yetişen sebze meyvelerle bir menemen ve köy ekmeği eşliğinde bir kahvaltı yapmanızı önemle tavsiye ederiz.

KONAKLAMA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir